Бизнес климатът у нас леко се подобрява. През октомври общият показател

...
Бизнес климатът у нас леко се подобрява. През октомври общият показател
Коментари Харесай

Спад в промишлеността ни, леко подобрение в строителството и търговията на дребно |

Бизнес климатът у нас леко се усъвършенства. През октомври общият индикатор нараства с 0,5 пункта спрямо предходния месец. Леко усъвършенстване е записано в секторите: строителство, търговията на дребно и услугите. Срив има в бранш индустрия, показват данните от анкетата на Националния статистически институт. 

Промишленост

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " понижава с 1,3 пункта по отношение на септември. Това се дължи на по-умерените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Мненията на бизнесмените за притока на нови поръчки през последните три месеца се усъвършенства, само че в същото време това не способства за огромни упования за производителната интензивност. 

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2,4 пункта и доближава 72.8%. Предвид предстоящото търсене през идващите месеци се планува остатък от мощности. 

Факторите, затрудняващи предприятията са свързани с несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене от чужбина и незадоволителното търсене от страната.



Мениджърите чакат през идващите три месеца продажните цени да се запазят. 

Строителство

През октомври съставният индикатор " бизнес климат в строителството " се повишава с 0,6 пункта. Това се дължи на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Настоящата строителна интензивност се прави оценка като леко нараснала, а и упованията им за активността през идващите три месеца са удобни. Анкетата регистрира, че през последния месец ще има понижение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.



Основна спънка остава несигурната икономическа среда  за развиването на бизнеса. Другите спънки са дефицит на работна мощ и конкуренцията в сектора.

Относно продажните цени строителните бизнесмени плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се усилва с 1,3 пункта. Това е вследствие на оптимистичните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Подобряват се и прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца. 

Несигурната икономическа среда продължава да е главният фактор, който затруднява активността.

Регистрирано е и повишаване на негативното въздействие на фактора " незадоволително търсене ", който измества на трето място усложненията, свързани с конкуренцията в сектора.

Търговците на дребно чакат продажните цени да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Услуги

През октомври съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " нараства с 3,4 пункта. Това се дължи на удобните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Същевременно се следи известно усъвършенстване и в упованията им във връзка с търсенето на услуги през идващите три месеца, само че това обаче няма да е съпроводено с в допълнение наемане на личен състав.

Най-сериозните усложнения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене, факторът " други " и конкуренцията в сектора.

Мениджърите предвиждат продажните цени в бранша на услугите да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР